Afvallen Tips
L-carnitine als afslankmiddel

L-carnitine als afslankmiddel


Als je sport, vinden er duizend biochemische reacties plaats in je lichaam. Glycogeen wordt uit de binnenkant van de spiercellen gehaald en wordt afgebroken tot glucose en komt terecht in je bloedbaan die de mitochondriën in gaat. Enzymen komen in actie en beginnen opgeslagen vet op te splitsen in vetzuren en glycerol om ze tijdens het sporten als brandstof te gebruiken.

De intensiteit en duur van je training hangt af van hoe geoptimaliseerd je lichaam is in het gebruik van vet voor brandstof. Zou het niet leuk zijn als er een supplement bestond dat de vetoxidatie zou kunnen stimuleren zodat je langer zou kunnen trainen?

Wel, dat is er. Het wordt L-carnitine genoemd en het wordt gebruikt door atleten van verschillende sporten over de hele wereld om hun prestaties te verbeteren. Het is een van de meest populaire supplementen voor gewichtsverlies en vetverbranding.

Laten we samen dit aminozuur eens van naderbij bekijken.


Waar het vandaan komt


Het woord "carnitine" komt van het Latijnse woord voor vlees:"carnis", dat ook de wortel is van het woord "carnivoor".

Carnitine (en L-carnitine) is een voedingsstof die het lichaam helpt vet af te breken en in energie om te zetten. Het verhoogt ook de activiteit van bepaalde zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel. Carnitine is een aminozuur dat van nature door het lichaam wordt geproduceerd in de lever en de nieren en dat wordt opgeslagen in de skeletspieren, het hart, de hersenen en zelfs het sperma.

De voedingsstof komt ook voor in vis, gevogelte, rood vlees en sommige soorten zuivel.


Wat het voor u kan doen


Reclamecampagnes zullen je vertellen dat het wonderbaarlijke dieetpillen zijn die je lichaam vet laten verbranden zoals nooit tevoren, maar zijn er ooit geloofwaardige studies geweest om dit te bewijzen? Hierbij nemen we deze vele claims onder de loep en bekijken we hoe die voor jou relevant kunnen zijn.

  • Helpt bij gewichtsverlies

L-carnitine wordt vaak verkocht als een hulpmiddel om gewicht te verliezen. Sommige studies hebben aangetoond dat het oraal innemen van carnitne vetmassa kan doen verminderen, spiermassa kan doen verhogen en zelfs vermoeidheid kan verminderen – de drie dingen die kunnen bijdragen tot gewichtsverlies.

  • Beschermt tegen hartaandoeningen

Veel van de carnitine aanwezig in het lichaam wordt opgeslagen in het hart, wat logisch is omdat het hart vertrouwt op vetzuren als brandstof voor het verpompen van bloed. Met dit in het achterhoofd hebben veel studies aangetoond dat L-carnitine supplementen spierzwakte kunnen verbeteren en zo de hartfunctie efficiënt kunnen helpen. Zelfs kleine studies suggereren dat degenen die L-carnitine supplementen nemen kort na een hartaanval minder waarschijnlijk een andere hartaanval zullen ondergaan, aan hartziekten zullen sterven, pijn op de borst ervaren of hartfalen ontwikkelen. Een ander Amerikaans onderzoek heeft tevens aangetoond dat carnitine de bewegingscapaciteit bij mensen met hartfalen kan verbeteren.

  • Verbetert de spermatelling en seksuele gezondheid

Terwijl lage spermatellingen zijn gekoppeld aan lage carnitinegehaltes bij mannen, suggereren verschillende studies dat L-carnitine supplementen de mobiliteit van spermacellen kunnen bevorderen. Uit een dubbelblinde studie van 86 onvruchtbare mannen bleek dat twee gram L-carnitine supplementen per dag gedurende twee maanden tot aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van het sperma leidde.

  • Helpt het verouderingsproces tegen te gaan

Verschillende studies hebben aangetoond dat lage niveaus van carnitine bijdragen tot het verminderen van tekenen van veroudering. Een paar kleine klinische studies suggereren dat carnitine supplementen (twee tot drie gram per dag gedurende zes tot twaalf maanden) de cognitieve achteruitgang bij Alzheimerpatiënten zou kunnen vertragen.


L-carnitine supplementen kopen


Carnitine komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen, dus u hoeft niet per se over te gaan tot het dieetpillen kopen om uw natuurlijke inname te verhogen. Neem voedingsmiddelen zoals vetarme zuivelproducten, mager rood vlees, magere kip zonder schil, vis, pindakaas, avocado' s, asperges en hele tarwe in uw dieet op. Al deze voedingsmiddelen hebben hun plaats in een uitgebalanceerd, caloriearm dieet voor gewichtsverlies. Het ideale dieet bevat een mix van fruit, groenten, magere eiwitten, gezonde vetten en hele granen. Als je per dag 500 tot 1.000 calorieën minder probeert te eten dan je typische calorische inname zal je gestaag gewicht verliezen met een gemiddelde van 1 kg per week.

afvallen buikvet meten